madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Klopsiki w sosie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Malutkie klopsiki w sosie z pieczarek, papryki i pora. Idealne jako danie na imprezy ale również jako obiad z dodatkiem świeżych bułeczek.

Klopsiki w sosie warzywnym

Składniki:

Klopsiki w sosie warzywnym

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • sól pieprz granulowany czosnek
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duży por
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie warzywnym

ETAP 1:

Klopsiki w sosie warzywnym
Wyrabiamy mięso i formujemy małe klopsiki

Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki i mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i wyrabiamy. Kiedy uzyskamy zwartą masę formujemy maleńkie kuleczki wielkości łyżeczki do herbaty. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiany kolor.

ETAP 2:

Klopsiki w sosie warzywnym
Pokrojone pieczarki smażymy na oleju i przyprawiamy

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki a następnie podsmażamy na oleju i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 3:

Klopsiki w sosie warzywnym
Por także podsmażamy po pokrojeniu w plasterki

Por kroimy w plasterki i także podsmażamy , podobnie postępujemy z oczyszczoną i pokrojoną w kostkę czerwoną papryką.

ETAP 4:

Klopsiki w sosie warzywnym
Do mięsa z warzywami dodajemy koncentrat pomidorowy

Do sporego garnka przekładamy mięso i podsmażone warzywa, dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy na małym ogniu kilkanaście minut. Jeżeli zachodzi potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku.