Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie warzywnymETAP 1:
Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki i mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i wyrabiamy. Kiedy uzyskamy zwartą masę formujemy maleńkie kuleczki wielkości łyżeczki do herbaty. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiany kolor.
ETAP 2:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki a następnie podsmażamy na oleju i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ETAP 3:
Por kroimy w plasterki i także podsmażamy , podobnie postępujemy z oczyszczoną i pokrojoną w kostkę czerwoną papryką.
ETAP 4:
Do sporego garnka przekładamy mięso i podsmażone warzywa, dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy na małym ogniu kilkanaście minut. Jeżeli zachodzi potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku.