jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Omlet „sałatka grecka”

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sałatka grecka do danie, które przygotowywane jest w wielu wariacjach. Jej wybrane składniki postanowiłam zatopić w masie jajecznej. I tak powstał pyszny omlet - szybkie danie, które rewelacyjnie sprawdza się na śniadanie.

Omlet „sałatka grecka” Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet „sałatka grecka”

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Omlet „sałatka grecka”

ETAP 1

Omlet „sałatka grecka”
w kostkę kroimy potrzebne warzywa

Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę.

ETAP 2

Omlet „sałatka grecka”
warzywa przysmażamy na patelni

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na oliwie przysmażamy pokrojone warzywa.

ETAP 3

Omlet „sałatka grecka”
jajka mieszamy i doprawiamy do smaku

Między czasie pomidory kroimy w grubą kostkę. Jajka wybijamy na talerz. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Doprawione roztrzepujemy widelcem.
Do półmiękkich warzyw na patelni dodajemy pomidory.

ETAP 4

Omlet „sałatka grecka”
jajkami zalewamy warzywa na patelni

Gdy te się ogrzeją całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzch omletu wykładamy połówki oliwek. Całość posypujemy natką pietruszki. Omlet smażymy około 5 minut.

ETAP 5

Omlet „sałatka grecka”
na koniec na omlet wykładamy ser

W trakcie smażenia delikatnie go podważamy łopatką. Pod koniec smażenia posypujemy go serem feta. Trzymany na ogniu jeszcze 2 minuty.
Gotowy zsuwamy na talerz i podajemy od razu.