BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Austriacki racuch-Kaiserschmarr

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to deser austriacki -racuch z dodatkiem rodzynek .

Austriacki racuch-Kaiserschmarr Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Austriacki racuch-Kaiserschmarr

 

  • 1/8 litra mleka
  • 1/8 kg mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 4-5 jaj
  • 60 g cukru
  • cukier puder
  • rodzynki
  • masło do smażenia
  • konfitura śliwkowa

Sposób przygotowania:

Austriacki racuch-Kaiserschmarr
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy . Wszystkie składniki , oprócz białek , dokładnie mieszamy .Dodajemy ubite białka . Rodzynki moczymy w likierze , odsączamy , wrzucamy do ciasta , delikatnie mieszamy . Smażymy na patelni , na maśle placek z obu stron na wielkość patelni . Placek drobno rozdrabniamy za pomocą widelca , obsmażamy 2-3 minuty .Podajemy posypany cukrem pudrem , z konfiturą śliwkową (ja dałam truskawkową) .
Austriacki racuch-Kaiserschmarr
Wszystko , oprócz białek mieszamy razem .
Austriacki racuch-Kaiserschmarr
Łączymy z pianą z białek i rodzynkami .
Austriacki racuch-Kaiserschmarr
Ciasto wylewamy na całą patelnię , smażymy z obu stron .
Austriacki racuch-Kaiserschmarr
Placek rozdrabniamy za pomocą widelca lub szpatułki .