anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niezwykle aromatyczna, a jednocześnie bardzo prosta zupa odpowiednia na jesienno-zimowy obiad.

Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami

Składniki:

Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
Opłukane grzyby, zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na godzinę. Następnie gotuję w wodzie w której się moczyły. Grzyby mają być ugotowane, ale nie rozgotowane. Odstawiam do przestygnięcia. W garnku rozgrzewam masło klarowane i olej, dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę, aż będzie lekko złota. Dodaję pokrojoną w marchewkę, seler, pietruszkę i boczek, smażę przez chwilę. Następnie dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę smażę. Wlewam powoli zimny bulion, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Wkładam do garnka z zupą liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję , aż będą miękkie. Ugotowane grzyby kroję na mniejsze kawałki i razem z wywarem przekładam do zupy u jeszcze przez chwilę gotuję na wolnym ogniu. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. *przepis z książki Roberta Makłowicza „Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku”. W oryginalnym przepisie zupa była doprawiona 4 łyżkami kwaśnej śmietany i 2 łyżkami octu jabłkowego, ja z tego zrezygnowałam.