Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Jabłkowe knedle

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne knedle bez ziemniaków, za to na chałce,migdałach i dużej ilości pysznych polskich jabłek zasmakują każdemu.

Jabłkowe knedle Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłkowe knedle

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowe knedle
Jabłka dusimy z cukrem na maśle do miękkości. Kiedy będą miękkie zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka- szybko i dokładnie mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Dodajemy pokruszoną chałkę, migdały, mąki, skórkę z cytryny i dokładnie wyrabiamy dłonią. Dodajemy ubite ze szczyptą soli białka. Delikatnie mieszamy. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka, dodajemy więcej chałki lub mąki. Z ciasta formujemy małe kulki, które dokładnie panierujemy w bułce tartej. Knedle smażymy na niewielkim ogniu na maśle klarowanym z każdej strony- tak, aby się dokładnie przesmażyły. Podajemy z jogurtem dosłodzonym miodem malinowym.
Jabłkowe knedle
Etap 1 Jabłkowe knedle- przed smażeniem
Jabłkowe knedle
Etap 3 Jabłkowe knedle- usmażone knedle wykładamy na ręczniki papierowe, a następnie na talerz,podajemy z sosem jogurtowym