Ze względu na różnorodność mieszkańców oraz tło historyczne ten rodzaj kuchni łączy w sobie dania węgierskie, niemieckie, włoskie, francuskie oraz czeskie.
Kuchnia austriacka słynie z wyśmienitych i aromatycznych ciast. Najsłynniejszym przedstawicielem łakoci jest strudel, czyli wyrób z ciasta makaronowego z owocowym nadzieniem zwijany w rulon. Obok niego stoją kipfle – pączki oraz jeden ze słynniejszych tortów, tort Sachera, który uznawany jest za króla tortów. Charakteryzuje się on ciastem czekoladowym przekładanym morelową marmoladą i oblanym czekoladą.
Co ciekawe do znanych austriackich słodkości należą również Kaiserschmarren – kawałki puszystych naleśników z dodatkiem powideł śliwkowych i cukru pudru, Topfengolatschen, czyli słodkie kieszonki z nadzieniem serowym oraz tak lubiane w Polsce Knödel (knedle), które są sztandarową potrawą Górnej Austrii.
Ponadto, do znanych potraw austriackich należy sznycel wiedeński, zbliżony jedynie nazwą - sznycel po wiedeńsku czy makowe kluski z Waldviertel przypominające wyglądem kopytka.
W tym miejscu nie możemy zapomnieć o karynckich Kasnudeln - pierogi z twarożkiem i miętą, Käsknöpfle, czyli lane kluski zapiekane pod pierzynką ostrego, górskiego sera oraz o Wurzelfleisch inaczej mówiąc o duszonej w warzywach wieprzowinie.
Chcecie zainspirować się kulinarnie? Świetnie trafiliście! W dziale kuchnia austriacka znajdziecie tylko inspirujące przepisy naszych użytkowników. Serdecznie zapraszamy!
Zdjęcie: Fotolia