Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ciastka z ciastka francuskiego przełożone kremem z subtelnym aromatem kwiatów czarnego bzu zachwyci swoim smakiem i urzeknie wyglądem każdego, nie tylko fana słodyczy :D

Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub pomarańczy
  • 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
  • 1 szklanka malin
  • Kilka listków melisy lub mięty

Sposób przygotowania:

Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami
Rozwijamy ciasto francuskie. Za pomocą kubka lub szklanki wykrawamy z ciasta koła. Wycięte ciasto układamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Każdy krążek nakłuwamy raz koło razu widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i jeśli ciasto urosło – raz jeszcze nakłuwamy je widelcem. Po czym pieczemy je kolejne 7-10 minut lub do momentu uzyskania pięknej złotej barwy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy ją mikserem przez 2 minuty. Dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu kiedy śmietana będzie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, sok z limonki lub pomarańczy i syrop z czarnego bzu i miksujemy do połączenia się składników. 

Na wystudzony krążek nakładamy porcję kremu, przykrywamy go drugim krążkiem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami i listkami melisy lub mięty. Czynność powtarzamy z kolejnymi krążkami i tak, aż do ostatniego krążka.

Ciastka schładzamy minimum 30 minut przed podaniem, smacznego :D
Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami
Rozwijamy ciasto francuskie. Za pomocą kubka lub szklanki wykrawamy z ciasta koła. Wycięte ciasto układamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Każdy krążek nakłuwamy raz koło razu widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut.
Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami
Po tym czasie otwieramy piekarnik i jeśli ciasto urosło – raz jeszcze nakłuwamy je widelcem.
Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami
Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy ją mikserem przez 2 minuty.
Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami
Na wystudzony krążek nakładamy porcję kremu, przykrywamy go drugim krążkiem ciasta.

Tagi:

ciastka deser