Sposób przygotowania:
Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami
Rozwijamy ciasto francuskie. Za pomocą kubka lub szklanki wykrawamy z ciasta koła. Wycięte ciasto układamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Każdy krążek nakłuwamy raz koło razu widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i jeśli ciasto urosło – raz jeszcze nakłuwamy je widelcem. Po czym pieczemy je kolejne 7-10 minut lub do momentu uzyskania pięknej złotej barwy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy ją mikserem przez 2 minuty. Dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu kiedy śmietana będzie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, sok z limonki lub pomarańczy i syrop z czarnego bzu i miksujemy do połączenia się składników.
Na wystudzony krążek nakładamy porcję kremu, przykrywamy go drugim krążkiem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami i listkami melisy lub mięty. Czynność powtarzamy z kolejnymi krążkami i tak, aż do ostatniego krążka.
Ciastka schładzamy minimum 30 minut przed podaniem, smacznego :D
Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy ją mikserem przez 2 minuty. Dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu kiedy śmietana będzie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, sok z limonki lub pomarańczy i syrop z czarnego bzu i miksujemy do połączenia się składników.
Na wystudzony krążek nakładamy porcję kremu, przykrywamy go drugim krążkiem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami i listkami melisy lub mięty. Czynność powtarzamy z kolejnymi krążkami i tak, aż do ostatniego krążka.
Ciastka schładzamy minimum 30 minut przed podaniem, smacznego :D
smokii