Sposób przygotowania:
Krem z batatów z siemieniem lnianym i warzywami
Wszystkie warzywa za wyjątkiem batatów, a także imbir oraz czosnek umyte i obrane kroimy na ok.2 cm kawałki. Całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na gaz i przyprawiamy na tym etapie jedynie zielem angielskim.
2. Po ugotowaniu buliony wyjmujemy wszystkie warzywa a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę bataty.
3. Na patelni rozgrzewamy Olej kokosowy i na rozgrzewający się tłuszcz dodajemy przyprawy : kumin, kurkumę, kolendrę, pieprz cayenne.
Przyprawy smażymy a właściwie prażymy na wolnym ogniu przez chwilę. Zabieg ten ma na celu
4. Podprażone dodajemy do bulionu , zakrywamy i całość dusimy.
5. Po ugotowaniu do miękkości batatów (ok.20 minut) dokładamy wcześniej przecedzone warzywa( marchew, seler i pietruszkę z bulionu.
6. Całość miksujemy blenderem na gładki i jednolity krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz sok z limonki. Solimy do smaku.
7. Na suchej patelni grillujemy: paprykę oraz prażymy sezam.
8. Krem nalewamy do talerzy i przybieramy świeżym tymiankiem prażonym sezamem i grillowaną papryką. Na końcu całość posypujemy siemieniem lnianym.
2. Po ugotowaniu buliony wyjmujemy wszystkie warzywa a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę bataty.
3. Na patelni rozgrzewamy Olej kokosowy i na rozgrzewający się tłuszcz dodajemy przyprawy : kumin, kurkumę, kolendrę, pieprz cayenne.
Przyprawy smażymy a właściwie prażymy na wolnym ogniu przez chwilę. Zabieg ten ma na celu
4. Podprażone dodajemy do bulionu , zakrywamy i całość dusimy.
5. Po ugotowaniu do miękkości batatów (ok.20 minut) dokładamy wcześniej przecedzone warzywa( marchew, seler i pietruszkę z bulionu.
6. Całość miksujemy blenderem na gładki i jednolity krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz sok z limonki. Solimy do smaku.
7. Na suchej patelni grillujemy: paprykę oraz prażymy sezam.
8. Krem nalewamy do talerzy i przybieramy świeżym tymiankiem prażonym sezamem i grillowaną papryką. Na końcu całość posypujemy siemieniem lnianym.