kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krem z pieczonych kasztanów i orzechów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kremowa zupa-krem z słodkawych kasztanów i wyrazistych orzechów, złagodzona delikatną śmietanką. Świetna z dodatkiem kleksa jogurtu greckiego i domowych grzaneczek.

Krem z pieczonych kasztanów i orzechów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem z pieczonych kasztanów i orzechów

 

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych kasztanów i orzechów
Warzywa myjemy obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz czarny ziarnisty. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar warzywny przez około 45 minut. W tym czasie myjemy i osuszamy kasztany. Nacinamy na krzyż i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut. Kasztany powinny być żółte i miękkie (najlepiej spróbować jednego). Orzechy prażymy na suchej patelni. Wywar warzywny przecedzamy od warzyw i przypraw. Dodajemy kasztany i orzechy i miksujemy na gładko. Nie przerywając miksowania dodajemy kaszę mannę i śmietankę do smaku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z kleksem z jogurtu greckiego oraz grzaneczkami przygotowanymi w piekarniku z pokrojonego w kostkę chleba, skropionego oliwą i posypanego ulubionymi ziołami.
Krem z pieczonych kasztanów i orzechów
Warzywa myjemy obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz czarny ziarnisty. Zalewamy wodą i gotujemy.
Krem z pieczonych kasztanów i orzechów
W tym czasie myjemy i osuszamy kasztany. Nacinamy na krzyż i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut. Kasztany powinny być żółte i miękkie (najlepiej spróbować jednego).
Krem z pieczonych kasztanów i orzechów
Orzechy prażymy na suchej patelni. Wywar warzywny przecedzamy od warzyw i przypraw. Dodajemy kasztany i orzechy i miksujemy na gładko.