Sposób przygotowania:
Krem z pieczonych kasztanów i orzechów
Warzywa myjemy obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz czarny ziarnisty. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar warzywny przez około 45 minut. W tym czasie myjemy i osuszamy kasztany. Nacinamy na krzyż i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut. Kasztany powinny być żółte i miękkie (najlepiej spróbować jednego). Orzechy prażymy na suchej patelni. Wywar warzywny przecedzamy od warzyw i przypraw. Dodajemy kasztany i orzechy i miksujemy na gładko. Nie przerywając miksowania dodajemy kaszę mannę i śmietankę do smaku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z kleksem z jogurtu greckiego oraz grzaneczkami przygotowanymi w piekarniku z pokrojonego w kostkę chleba, skropionego oliwą i posypanego ulubionymi ziołami.
Nina W.
luna76