Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Babka ziemniaczana z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka ziemniaczana to danie kojarzone głównie z Podlasiem. Babka kusi smakiem i przyjemnie chrupiącą skórką.

Babka ziemniaczana z boczkiem

Składniki:

Babka ziemniaczana z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z boczkiem
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy boczek i cebule - kroimy je w kostkę, podsmażamy na patelni, odstawiamy do wystudzenia.

Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, boczek i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przelewamy do natłuszczonej blachy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Pieczemy przez ok. 90 minut.

Babkę można ogrzewać na patelni (w tej wersji lubię ja najbardziej).