kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Babka ziemniaczana z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babka ziemniaczana to danie, które idealne jest zarówno na ciepło na obiad jak i na zimno. Smaczna jest również na kolejny dzień, tak więc można zrobić od razu większą ilość.

Babka ziemniaczana z cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka ziemniaczana z cebulą

składniki na babkę:

składniki na sos:

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z cebulą
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do ziemniaków. Czosnek przecisnąć przez praskę. Następnie wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość porządnie wymieszać.

Blaszkę wysmarować olej i wlać masę ziemniaczaną. Piec 1,5 godziny w temperaturze około 180 - 200 stopni.

Następnie przygotowujemy sos pieczarkowy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Pieczarki pokroić w małe ćwiarteczki i dodać do cebuli. Podsmażyć. Wlać wodę, wymieszaną ze śmietaną i mąką.

Całość wymieszać i poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Babka ziemniaczana z cebulą
Babkę ziemniaczaną kroimy na plastry równej grubości.
Babka ziemniaczana z cebulą
Babka ziemniaczana świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło
Babka ziemniaczana z cebulą
Babkę ziemniaczaną wyciągamy z piekarnika po upieczeniu i czekamy kilka minut