Sposób przygotowania:
Zapiekanka z filetem wieprzowym i ziemniakami
► Ziemniaki umyć i ugotować w wodzie przez około 20 minut. Ugotowane ziemniaki krótko przelać zimną wodą ( zachartować ), obrać ze skórki i pokroić w plastry lub kliny ( poćwiartować i pokroić wzdłuż na pół ).
► Polędwiczki wieprzowe, umyć, osuszyć i pokroić na medaliony. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć medaliony, że wszystkich stron około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
► SOS SEROWO – ŚMIETANIWY : w rondelku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, popruszyć mąką i krótko podsmażyć. Deglasować bulionem i śmietaną, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Następnie domieszać twaróg i doprawić solą i pieprzem.
► W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, ułożyć ziemniaki i pomidory. Na środku ułożyć medaliony, wszystko polać sosem śmietanowo – serowym i wierzch obłożyć serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w 175C / Termoobieg /. Później jeszcze około 5 minut w 200C / Górne - żródło ciepła /. Zapiekane polędwiczki z ziemniakami wyjąć z piekarnika, posypać szczypiorkiem i serwować.
► Polędwiczki wieprzowe, umyć, osuszyć i pokroić na medaliony. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć medaliony, że wszystkich stron około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
► SOS SEROWO – ŚMIETANIWY : w rondelku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, popruszyć mąką i krótko podsmażyć. Deglasować bulionem i śmietaną, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Następnie domieszać twaróg i doprawić solą i pieprzem.
► W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, ułożyć ziemniaki i pomidory. Na środku ułożyć medaliony, wszystko polać sosem śmietanowo – serowym i wierzch obłożyć serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w 175C / Termoobieg /. Później jeszcze około 5 minut w 200C / Górne - żródło ciepła /. Zapiekane polędwiczki z ziemniakami wyjąć z piekarnika, posypać szczypiorkiem i serwować.