WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Schab pieczony w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miękkie i soczyste kotlety ze schabu pieczone w sosie pomidorowym z pieczarkami, papryką i kiszonym ogórkiem.

Schab pieczony w sosie pomidorowym

Składniki:

Schab pieczony w sosie pomidorowym

Składniki

Sos

  • 1 szklanka wody
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl ketchupu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w sosie pomidorowym

Mięso

Schab pieczony w sosie pomidorowym
Dzięki mące z papryką kotlety nabierają smaku.

Schab oczyszczamy i kroimy na kotlety. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące wymieszanej z papryką i smażymy na złoty kolor.

Sos

Schab pieczony w sosie pomidorowym
Sos powinien być mocno doprawiony i wyrazisty.

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładne mieszamy i doprawiamy.

Warzywa

Schab pieczony w sosie pomidorowym
Mięso i pokrojone warzywa zalewamy sosem.

Umyte pieczarki i paprykę kroimy w drobne kawałki, podobnie jak ogórki. Cebulę kroimy w półplasterki , czosnek w pasterki.

Wszystko mieszamy i układamy na przemian z mięsem w naczyniu. Całość zalewamy sosem.

Pieczenie

Schab pieczony w sosie pomidorowym
Mięso i warzywa pieczemy w sosie ok 1,5 godziny.

Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1,5 godz. w 200 stopniach, aż mięso i warzywa będą miękkie.