karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Babci faworki chrust

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki nazywane też chrustem u nas smażone głównie na tłusty czwartek uwielbiają je wszyscy domownicy

Babci faworki chrust Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babci faworki chrust

 

  • 50 dag mąki
  • 6 żółtek jaj
  • 5 dag smalcu
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Babci faworki chrust
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy smalec, który możemy wcześniej posiekać nożem, z jaj oddzielamy żółtka od białek, do smalcu i mąki dodajemy same żółtka jaj, wszystkie składniki mieszamy dokładnie je ugniatając do momentu powstania jednolitego ciasta. Gdy ciasto będzie już gotowe, dzielimy je na kawałki, każdy z nich cienko wałkujemy, wycinamy faworki. faworki, smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu, do momentu aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Babci faworki chrust
rozwałkowane ciasto wycinamy faworki nadajemy kształt
Babci faworki chrust
ułożone zawinięte faworki jeszcze nie usmażone
Babci faworki chrust
ciasto wrzucone do rozgrzanego tłuszczu

Tagi:

faworki chrust