Sposób przygotowania:
Babciny placek
Drożdże rozętrzeć z łyżeczką cukru rozrobić ciepłym mlekiem, dodając 2 łyżki mąki, aby rozczynl miał konsystencję gęstej Śmietany. odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Margarynę stopić i lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać resztę mąki, rozczyn i pozostałe mleko, wyrobić energicznie na jednolitą masę. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę do pieczenia natłuścić i wysypać tartą bułką. Wyrośnięte ciasto wyłozyć, na stolnicę i uformować placek, wyłożyć na blachę. Umyte i osuszone śliwki wydrylować, przekroić na połówki i ściślę układać na cieŚcie przecięciem do góry. odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekamika (180"C) na
5G-60 minut. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.
5G-60 minut. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.