Sposób przygotowania:
Babeczka kakaowo-makowa z małej foremki
To jest przepis na małą foremkę 20 cm.
Formę do babki smarujemy olejem i posypujemy kaszką manną.
Dwa białka ubijamy na puszystą masę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy trzy czubate, duże łyżki cukru pudru. Dodajemy dwa żółtka, teraz pomalutku cały czas ubijając wlewamy 150 ml oleju słonecznikowego. Półtorej czubatej łyżki mąki pszennej przesianej z łyżeczką proszku do pieczenia i łączymy z masą. Dodajemy też jeden budyń waniliowy.
Delikatnie mieszamy do połączenia się składników, nie ubijamy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy dwie łyżki maku i pół małego olejku migdałowego. Do drugiej części pół małego olejku rumowego i dwie łyżki kakao.
Wylewamy gotową jasną masę na spód, ciemną na górę.
Pieczemy, wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
Formę do babki smarujemy olejem i posypujemy kaszką manną.
Dwa białka ubijamy na puszystą masę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy trzy czubate, duże łyżki cukru pudru. Dodajemy dwa żółtka, teraz pomalutku cały czas ubijając wlewamy 150 ml oleju słonecznikowego. Półtorej czubatej łyżki mąki pszennej przesianej z łyżeczką proszku do pieczenia i łączymy z masą. Dodajemy też jeden budyń waniliowy.
Delikatnie mieszamy do połączenia się składników, nie ubijamy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy dwie łyżki maku i pół małego olejku migdałowego. Do drugiej części pół małego olejku rumowego i dwie łyżki kakao.
Wylewamy gotową jasną masę na spód, ciemną na górę.
Pieczemy, wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
SylaUla
ajrinwu
dziękuję i pozdrawiam serdecznie....