jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Słonecznikowy sernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słonecznikowiec, to ciasto o którym pewno większość już słyszało i miało okazje go skosztować. Uwielbiam masę z tego deseru, stąd też pomysł na jej inne wykorzystanie.

Słonecznikowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słonecznikowy sernik

PRAŻONY SŁONECZNIK

  • 1/3 kostki masła,
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mleka,
  • 30 dag słonecznika

SPÓD:

  • 13 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru,
  • 10 dag masła,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 70 gram prażonego słonecznika

SER:

  • 1,2 kg sera (3 razy mielonego)
  • 3/4 kostki masła,
  • Ok 25 dag cukru pudru,
  • 6 dużych jajek,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia,
  • olejek pomarańczowy do smaku,
  • szczypta soli

MASA:

  • 180 gram masła,
  • Około 350 gram masy kajmakowej,
  • Prażony słonecznik

Sposób przygotowania:

Słonecznikowy sernik

PRAŻONY SŁONECZNIK:

Słonecznikowy sernik
Przygotowany słonecznik wykładamy na blaszkę

Masło, margarynę, cukier, mleko rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników dodajemy słonecznik. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Słonecznikową masę wylewamy na blaszkę, rozprowadzając ją cienką, równą warstwą. Blaszkę ze słonecznikiem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180° na złoty kolor (około 15 min). Po zrumienieniu słonecznik wyjmujemy i studzimy.

ETAP 2

Słonecznikowy sernik
Drewnianą pałką rozkruszamy słonecznik

Wystudzony rozkruszamy (najlepiej drewnianą pałką).

SPÓD:

Słonecznikowy sernik
Składniki na spód umieszczamy na stolnicy

Na stolnicę wykładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

SER:

Słonecznikowy sernik
Przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy

Białka oddzielamy od żółtek.

Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.

Do gotowej masy serowej dokładamy kaszę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek pomarańczowy. Całość krótko miksujemy. Na koniec ubite białka łączymy z masą serową.

Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.

Upieczony sernik dokładnie studzimy, po czym wyjmujemy z formy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumienioną skórkę (niekoniecznie). Na wierzch wykładamy masę słonecznikową.

ETAP 5

Słonecznikowy sernik
Masę kajmakową łączymy ze słonecznikiem

MASA: Masło ucieramy na gładko. Do gotowego dodajemy stopniowo kajmak. Do gładkiej masy wsypujemy ¾ prażonego słonecznika. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej sernik. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Gotowe.


Tagi:

ciasta serniki