Sposób przygotowania:
Słonecznikowy sernikPRAŻONY SŁONECZNIK:
Masło, margarynę, cukier, mleko rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników dodajemy słonecznik. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Słonecznikową masę wylewamy na blaszkę, rozprowadzając ją cienką, równą warstwą. Blaszkę ze słonecznikiem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180° na złoty kolor (około 15 min). Po zrumienieniu słonecznik wyjmujemy i studzimy.
ETAP 2
Wystudzony rozkruszamy (najlepiej drewnianą pałką).
SPÓD:
Na stolnicę wykładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
SER:
Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do gotowej masy serowej dokładamy kaszę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek pomarańczowy. Całość krótko miksujemy. Na koniec ubite białka łączymy z masą serową.
Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.
Upieczony sernik dokładnie studzimy, po czym wyjmujemy z formy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumienioną skórkę (niekoniecznie). Na wierzch wykładamy masę słonecznikową.
ETAP 5
MASA: Masło ucieramy na gładko. Do gotowego dodajemy stopniowo kajmak. Do gładkiej masy wsypujemy ¾ prażonego słonecznika. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej sernik. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Gotowe.
SylaUla
gusia1000