Sposób przygotowania:
Babka kokosowa z masą śmietankowo-kokosowąNa koniec wsypujemy łyżkę stołową wiórków (z tych 200 g)
Formę do babki-u mnie sylikonowa- natłuszczamy i lekko obsypujemy bułką tartą.
Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach około 35 minut.
Studzimy babkę.
Rozcinamy ją wzdłuż na dwie połowy.
ETAP 1:
Masło roztapiamy i studzimy. Ale nie całkowicie! Ma być letnie. Do wysokiej miski wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, dodajemy śmietane i roztopione masło i wszystko miksujemy na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy stopniowo, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Pamiętajcie, ze będzie dość gęsta. jest to prawidłowe.
Na koniec wsypujemy łyżkę stołową wiórków (z tych 200 g).
Formę do babki-u mnie sylikonowa- natłuszczamy i lekko obsypujemy bułką tartą.
Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach około 35 minut.
Studzimy babkę.
Rozcinamy ją wzdłuż na dwie połowy.
Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone wciąż ubijając na wolnych obrotach. Dodajemy do masy wiórki kokosowe- 100g. Przekładamy babkę masą, na wierchu w rowkach robimy z masy wzorki. Całość obsypujemy resztą wiórków.