iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto wiśniowe z bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mam bardzo dużo wiśni w kompocie, dlatego staram się je wykorzystywać do wypieków tworząc nowe przepisy. To ciasto jest delikatne i lekko kwaśne, doskonale pasuje tutaj chrupiąca beza.

Ciasto wiśniowe z bezą

Składniki:

Ciasto wiśniowe z bezą

Kruchy spód:

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej,
  • 1 kostka masła plus 2 łyżki ,
  • 7 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli.

Masa śmietanowa i wiśniowa

  • 1 słoik litrowy wiśni w kompocie,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 szklanki wrzątku,
  • 3/4 litra śmietany kremówki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Beza:

  • 7 białek,
  • 3/4 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe z bezą

ETAP 1:

Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia oraz solą, następnie dodać cukier puder oraz żółtka, następnie masło siekamy i dodajemy do reszty. Zagniatamy gładkie ciasto, a potem dzielimy na dwie równe części.

Blaszkę o wym. 36*23 należy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim układamy pierwszą połowę ciasta, które uprzednio należy rozwałkować. Spód należy piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika chłodzimy.

Część drugą ciasta należy rozwałkować i wyłożyć do blaszki użytej uprzednio. Białka należy ubić z cukrem, wylać delikatnie na rozwałkowany spód. Piec przez 30 min. w temp. około 170 stopni.

Drylujemy wiśnie, następnie należy je zagotować z cukrem. Rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku galaretki i wlewamy do wiśni. Gdy masa wystygnie i będzie tężejąca wykładamy na spód bez bezy. Ubijmy śmietanę dodając cukier puder, w małej ilości wody rozpuszczamy żelatynę podgrzewając. Gdy ostygnie wlewamy do śmietany.

Na wiśniach układamy śmietankę, chłodzimy chwilę i układamy placek z bezą. Chłodzimy dalej kilka godzin.

Możemy udekorować rozpuszczoną czekoladą jeśli lubimy taki rodzaj dekoracji.