Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowe z beząETAP 1:
Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia oraz solą, następnie dodać cukier puder oraz żółtka, następnie masło siekamy i dodajemy do reszty. Zagniatamy gładkie ciasto, a potem dzielimy na dwie równe części.
Blaszkę o wym. 36*23 należy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim układamy pierwszą połowę ciasta, które uprzednio należy rozwałkować. Spód należy piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika chłodzimy.
Część drugą ciasta należy rozwałkować i wyłożyć do blaszki użytej uprzednio. Białka należy ubić z cukrem, wylać delikatnie na rozwałkowany spód. Piec przez 30 min. w temp. około 170 stopni.
Drylujemy wiśnie, następnie należy je zagotować z cukrem. Rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku galaretki i wlewamy do wiśni. Gdy masa wystygnie i będzie tężejąca wykładamy na spód bez bezy. Ubijmy śmietanę dodając cukier puder, w małej ilości wody rozpuszczamy żelatynę podgrzewając. Gdy ostygnie wlewamy do śmietany.
Na wiśniach układamy śmietankę, chłodzimy chwilę i układamy placek z bezą. Chłodzimy dalej kilka godzin.
Możemy udekorować rozpuszczoną czekoladą jeśli lubimy taki rodzaj dekoracji.
halina