Sposób przygotowania:
Babka z wielkanocnym zającem
Ciasto: Masło roztopić i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Utrzeć żółtka z cukrem. Mieszać, dodając naprzemiennie po łyżce masła, wody i mąki. Oddzielić 1/4 masy i wymieszać z kakao. Ubić pianę z białek. Wymieszać z resztą masy (1/4 z kakaową). Masę przełożyć do dużej formy na babkę, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką: najpierw część cytrynowej, następnie kakaowej i na końcu resztą jasnej masy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny. Ucierać do pożądanej gęstości. Można dodać barwnik spożywczy (u mnie zielony). Masa cukrowa: Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej. Dodać glukozę. Przestudzić i mieszać z cukrem pudrem. Wyrabiać masę ręcznie lub za pomocą miksera do uzyskania konsystencji plasteliny. Masę podzielić na kawałki i dodać barwniki według uznania. Wyrabiać do uzyskania pożądanego jednolitego koloru. Dekoracja: Babkę polać lukrem i ozdobić masą cukrową, formując z niej odpowiedni kształt. U mnie: głowa i tułów zająca włożone do środka babki, a stopy przyklejone za pomocą lukru na wierzchu.
marietta