Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1214]

Babka kakaowa z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Po prostu rozpływa się w ustach. Doskonała na każdą okazję. Idealny deser do kawy lub herbatki. Polecam gorąco!!!

Babka kakaowa z dżemem

Składniki:

Babka kakaowa z dżemem

 

  • 250g masła,
  • 1 szkanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • sok z połowy cytryny,
  • karndyzowana skórka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa z dżemem
1. Masło utrzyj razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodawaj mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubij na sztywno. Ubitą pianę dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.

2. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmij z formy.

3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny utrzyj na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polej babkę. Wierzch posyp kandyzowaną skórką cytrynową.