Sposób przygotowania:
Colomba - wielkanocne ciasto we WłoszechEtap 1
Pokruszone drożdże rozpuszczamy w letnim mleku o temperaturze 22 stopni. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy 50 g mąki.
Drożdże przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Etap 2
Do ciasta dodajemy 75 g mąki, 20 g letniej wody i 2 żółtka.
Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Etap 3
Do ciasta dodajemy 75 g mąki, 15 g miękkiego masła, 15 g cukru i 1 jajko.
Ciasto ponownie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Etap 4
Do ciasta dodajemy 150 g mąki, 100 g masła i 90 g cukru. Po wyrobieniu ciasta dodajemy 1 żółtko, ziarenka z laski wanilii, rodzynki, sól, aromat migdałowy, otartą skórkę z pomarańczy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.
Ciasto przekładamy do foremek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Przygotowanie lukru
Blendujemy 50 g cukru, migdały bez skórki i 1 białko. Lukrem smarujemy ciasto.
Ciasto posypujemy cukrem w granulkach, na wierzch kładziemy migdały ze skórką.
Pieczenie colomby
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Colomby pieczemy ok. 45-50 minut.
Upieczone ciasto powinno być z zewnątrz chrupiące, ale w środku miękkie i pachnące pomarańczami i wanilią.