slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 810]

Babeczki budyniowo-miodowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne babeczki budyniowe słodzone miodem. Dzięki dodatkowi proszku budyniowego oraz miodu babeczki są lekkie i wilgotne. Ładnie wyrastają choć podczas studzenia troszkę opadają. Babeczki pięknie pachną miodem. Polecam

Babeczki budyniowo-miodowe

Składniki:

Babeczki budyniowo-miodowe

 

  • 4 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • polewa:
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mleka
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Babeczki budyniowo-miodowe
Do miski przekładamy miód, jajko, serek oraz olej. Miksujemy do połączenia. Następnie dosypujemy mąkę, budynie oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, aż składniki ładnie się połączą. Przekładamy masę do foremek (po 1 czubatej łyżce). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy babeczki.

Polewa: do szklanki wkładamy małe kawałki czekolady, dodajemy masło i mleko. Wstawiamy do mikrofalówki na 30 sekund. Wyjmujemy i mieszamy (wtedy rozpuści się do końca czekolada). Polewamy zimne babeczki polewą i dekorujemy posypką.