EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 254]

Jeżynowe babeczki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem jeżynowym i bitą śmietaną to fajny pomysł na szybki smaczny deser do kawki w pochmurne, jesienne dni.

Jeżynowe babeczki z bitą śmietaną

Składniki:

Jeżynowe babeczki z bitą śmietaną

 

 

  • Mus jeżynowy:
  • 60ml wody
  • 400g świeżych jeżyn
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 6 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Jeżynowe babeczki z bitą śmietaną

Ciasto:

Jeżynowe babeczki z bitą śmietaną
ciastem wyłozyć babeczki a potem upiec w piekarniku

Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję proszek do pieczenia, cukier, masło i wszystko siekam za pomocą siekaczki.

Następnie dodaję jajko i zagniatam na jednolite ciasto. Całość dokładnie wyrabiam i owijam folią spożywczą. Schładzam w lodówce przez około 30-40 minut.

Po tym czasie ciasto podsypując mąką rozwałkowuję i wykrawam okręgi, wylepiam foremki babeczek wysmarowane masłem. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.

Mus jeżynowy:

2 łyżkami wody zalewam żelatynę i pozostawiam do napęcznienia. Jeżyny myję, osuszam, przekładam do rondelka, dodaję cukier, resztę wody i zagotowuję. Gotuję do momentu aż jeżyny się rozpadną, dodaję napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszam. Następnie pozostawiam aż mus lekko stężeje.

ETAP 3:

Jeżynowe babeczki z bitą śmietaną
bitą śmietaną udekorować gotowe babeczki

Do wystudzonych korpusów babeczek wylewam tężejący mus i wstawiam do lodówki na około 30 minut. Następnie dekoruję bitą śmietaną i jeżynami.

Tagi:

deser babeczki