Sposób przygotowania:
Jeżynowe babeczki z bitą śmietanąCiasto:
Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję proszek do pieczenia, cukier, masło i wszystko siekam za pomocą siekaczki.
Następnie dodaję jajko i zagniatam na jednolite ciasto. Całość dokładnie wyrabiam i owijam folią spożywczą. Schładzam w lodówce przez około 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto podsypując mąką rozwałkowuję i wykrawam okręgi, wylepiam foremki babeczek wysmarowane masłem. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.
Mus jeżynowy:
2 łyżkami wody zalewam żelatynę i pozostawiam do napęcznienia. Jeżyny myję, osuszam, przekładam do rondelka, dodaję cukier, resztę wody i zagotowuję. Gotuję do momentu aż jeżyny się rozpadną, dodaję napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszam. Następnie pozostawiam aż mus lekko stężeje.
ETAP 3:
Do wystudzonych korpusów babeczek wylewam tężejący mus i wstawiam do lodówki na około 30 minut. Następnie dekoruję bitą śmietaną i jeżynami.