WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1270]

Ciastka z kleiku ryżowego z dżemem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasteczka delikatne i mięciutkie a zarazem z bardziej chrupiąca skórką z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki.

Ciastka z kleiku ryżowego z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka z kleiku ryżowego z dżemem

 

  • 1 opakowanie kleiku ryżowego 160g
  • 3 jajka
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Ciastka z kleiku ryżowego z dżemem

ETAP 1:

Do miski wsypać kleik ryżowy, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, wymieszać. Wbić jajka i dodać masło w temperaturze pokojowej. Wszystko wymieszać rękami lub robotem na jednolite ciasto. Ciasto nie będzie tak sztywne jak np. ciasto kruche. Z ciasta odrywać porcje i formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.

Kulki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej kulce robić wgłębienie palcem jak w kluskach śląskich.
W te zagłębienia powkładać dżem. Ciastka ułożyć w odstępach bo rosną w trakcie pieczenia.

Ciastka piec 20 min. w temp. 160 stopni + termoobieg.

Ciastka z kleiku ryżowego z dżemem
Ciastka z kleiku z dżemem na blaszce po upieczeniu
Ciastka z kleiku ryżowego z dżemem
Surowe ciastka z kleiku wypełnione dżemem.
Ciastka z kleiku ryżowego z dżemem
Uformowane ciastka z kleiku przed wypełnieniem dżemem
Ciastka z kleiku ryżowego z dżemem
Wymieszane ciasto na ciastka z kleiku ryżowego