Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wielkanocne babeczki budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Takie babeczki możemy upiec do wielkanocnego koszyka.Są bardzo smaczne i mięciutkie.Proste i szybkie w wykonaniu,więc zawsze się udają.

Wielkanocne babeczki budyniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocne babeczki budyniowe

 

  • 3 jajka
  • 3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania babeczek

Sposób przygotowania:

Wielkanocne babeczki budyniowe
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki,budynie w proszku,śmietanę,proszek do pieczenia i mąkę tortową,cały czas miksujemy. 2.Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek. 3.Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. 4.Upieczone studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Rady:szklanki użyłam o pojemności 250 ml. Przepis na 12 babeczek.
Wielkanocne babeczki budyniowe
Z podanych skłądników miksujemy gładkie ciasto.
Wielkanocne babeczki budyniowe
Przygotowane ciasto przekładamy do foremki.
Wielkanocne babeczki budyniowe
Następnie babeczki pieczemy około 30 minut.