WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1134]

Ciastka z kleiku i kaszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, zdrowe ciasteczka dla dzieci i dorosłych zrobione z dodatkiem kleiku ryżowego i kaszki manny bez mlecznej, dla dzieci.

Ciastka z kleiku i kaszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka z kleiku i kaszki

 

  • 120 g kleiku ryżowego
  • 60 g kaszki manny bezmlecznej waniliowej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 3 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego do ciast

Sposób przygotowania:

Ciastka z kleiku i kaszki

ETAP 1:

Kleik i kaszkę wsypać do dużej miski. Dosypać wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Wbić jajka i dodać podzielone na porcje miękkie masło. Wkropić kilka kropel aromatu waniliowego. Wymieszać wszystko ręką do osiągnięcia jednolitego ciasta.

Z ciasta odrywać porcje i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać na placki o grubości ok. 0,5 centymetra. Należy zachować odstępy między ciastkami bo w trakcie pieczenia zwiększą objętość.

Ciastka piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

Można posypać cukrem pudrem.

Ciastka z kleiku i kaszki
Ciasteczka z kleiku i kaszki po upieczeniu na blaszce
Ciastka z kleiku i kaszki
Uformowane ciasteczka ułożone na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia
Ciastka z kleiku i kaszki
Wszystkie składniki na ciasto umieszczone w misce
Ciastka z kleiku i kaszki
Wszystkie składniki sypkie na ciasto wymieszane w misce