Sposób przygotowania:
Ciastka z kleiku i kaszkiETAP 1:
Kleik i kaszkę wsypać do dużej miski. Dosypać wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Wbić jajka i dodać podzielone na porcje miękkie masło. Wkropić kilka kropel aromatu waniliowego. Wymieszać wszystko ręką do osiągnięcia jednolitego ciasta.
Z ciasta odrywać porcje i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać na placki o grubości ok. 0,5 centymetra. Należy zachować odstępy między ciastkami bo w trakcie pieczenia zwiększą objętość.
Ciastka piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.
Można posypać cukrem pudrem.