Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto makowe z jabłkami oraz orzeszkami, rodzynkami i skórką pomarańczową, podajemy oprószone cukrem pudrem.

Ciasto makowo -  jabłkowe z bakaliami

Składniki:

Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami

 

  • mak suchy - 200 g
  • jajka - 4 szt
  • cukier - 3/4 szkl
  • jabłka - 4 szt
  • kasza manna - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • orzechy - 10 dag
  • rodzynki - 10 dag
  • skórka pomarańczowa - 10 dag
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami
Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce.

Bakalie siekamy drobno. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie.

Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut.

Jak ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.