Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ciasto drożdżowe z malinami, borówkami i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię eksperymentować w kuchni, ale chętnie też powracam do najbardziej klasycznych wypieków, takich jak np. placek drożdżowy z owocami. Do swojego ciasta dodałam maliny, borówki i jagody. Takie ciacho idealnie sprawdza się np. na pikniku.

Ciasto drożdżowe z malinami, borówkami i jagodami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z malinami, borówkami i jagodami

Na ciasto drożdżowe:

Owoce:

Na kruszonkę:

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z malinami, borówkami i jagodami

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe z malinami, borówkami i jagodami
Zagniatamy ciasto drożdżowe, które następnie odstawiamy do wyrośnięcia

Masło roztapiamy, studzimy.

Składniki suche (przesianą mąkę, drożdże, cukier) mieszamy w misie do robota planetarnego.

Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Jajka ubijamy, aby były puszyste, łączymy z mlekiem. Mleko i jajka łączymy ze składnikami suchymi. Ciasto wyrabiamy za pomocą robota planetarnego (końcówka: hak) lub ręcznie, stopniowo dodając ostudzone, płynne masło. Ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane długo, aż będzie odchodziło od haka lub dłoni.

Ugniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno zwielokrotnić swoją objętość.

ETAP 2:

Ciasto drożdżowe z malinami, borówkami i jagodami
Ciasto drożdżowe przekładamy do prostokątnej formy do pieczenia

W międzyczasie przygotowujemy owoce (myjemy je i osuszamy) oraz kruszonkę (do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz masło, wyrabiamy ciasto o konsystencji grudek).

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 3:

Ciasto drożdżowe z malinami, borówkami i jagodami
Na ciasto drożdżowe wykładamy malinki, borówki i jagody

Na ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie przygotowane owoce (wciskając je lekko w ciasto)...

ETAP 4:

Ciasto drożdżowe z malinami, borówkami i jagodami
Owoce posypujemy kruszonką, ciasto wstawiamy do piekarnika

...oraz kruszonkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Przez pierwsze 20 minut zostawiamy drzwiczki piekarnika otwarte. Następnie drzwiczki zamykamy i pieczemy ciasto przez 35 - 40 minut.
Przed podaniem ciasto można posmarować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.