Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z malinami, borówkami i jagodamiPrzygotowanie ciasta drożdżowego
Masło roztapiamy, studzimy.
Składniki suche (przesianą mąkę, drożdże, cukier) mieszamy w misie do robota planetarnego.
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Jajka ubijamy, aby były puszyste, łączymy z mlekiem. Mleko i jajka łączymy ze składnikami suchymi. Ciasto wyrabiamy za pomocą robota planetarnego (końcówka: hak) lub ręcznie, stopniowo dodając ostudzone, płynne masło. Ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane długo, aż będzie odchodziło od haka lub dłoni.
Ugniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno zwielokrotnić swoją objętość.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy owoce (myjemy je i osuszamy) oraz kruszonkę (do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz masło, wyrabiamy ciasto o konsystencji grudek).
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 3:
Na ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie przygotowane owoce (wciskając je lekko w ciasto)...
ETAP 4:
...oraz kruszonkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Przez pierwsze 20 minut zostawiamy drzwiczki piekarnika otwarte. Następnie drzwiczki zamykamy i pieczemy ciasto przez 35 - 40 minut.
Przed podaniem ciasto można posmarować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.