Sposób przygotowania:
Lekkie ciasto sernikoweBiszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, wsypać cukier ponownie ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku i delikatnie ucierać.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać olej. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm. w temp. 170*C przez 30 min.
Wystudzić, przekroić na dwa placki. jeden ułożyć w tortownicy i rozsmarować na nim marmoladę a z drugiego powycinać szklanką kółka.
Warstwa sernikowa
Ser przełożyć do garnka i utrzeć z cukrem pudrem. Galaretki razem z żelatyną rozpuścić w dwóch szkl wody i odstawić do wystygnięcia.
Zimne wlać do sera i utrzeć do równego rozprowadzenia galaretki w serze.
Łączenie
Aby ser szybciej stężał dobrze jest by był zimny z lodówki a dodawana galaretka też powinna być zimna.
Składanie
Z drugiej warstwy biszkoptu wycinamy szklanką kółka i układamy na tężejącym serku lekko wciskając by przy krojeniu się nie odwarstwiały.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu studzimy i wylewamy na wierzch ciasta.
SylaUla
kurka79
Dziękuję i polecam je przygotować.