kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Lekkie ciasto sernikowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste ciasto biszkoptowe i serkiem naturalnym i galaretką. Świetnie sprawdza się jako deser na letni podwieczorek.

Lekkie ciasto sernikowe

Składniki:

Lekkie ciasto sernikowe

Ciasto biszkoptowe

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Warstwa sernikowa

  • 1 kg sera naturalnego do serników
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • kilka łyżek marmolady
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto sernikowe

Biszkopt

Lekkie ciasto sernikowe
Upieczony biszkopt przekrojony na dwa placki

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, wsypać cukier ponownie ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku i delikatnie ucierać.

Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać olej. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm. w temp. 170*C przez 30 min.

Wystudzić, przekroić na dwa placki. jeden ułożyć w tortownicy i rozsmarować na nim marmoladę a z drugiego powycinać szklanką kółka.

Warstwa sernikowa

Lekkie ciasto sernikowe
Serek sernikowy naturalny ucieramy mikserem z cukrem pudrem

Ser przełożyć do garnka i utrzeć z cukrem pudrem. Galaretki razem z żelatyną rozpuścić w dwóch szkl wody i odstawić do wystygnięcia.

Zimne wlać do sera i utrzeć do równego rozprowadzenia galaretki w serze.

Łączenie

Lekkie ciasto sernikowe
Do serka wlewamy zimną galaretkę i ucieramy

Aby ser szybciej stężał dobrze jest by był zimny z lodówki a dodawana galaretka też powinna być zimna.

Składanie

Lekkie ciasto sernikowe
Na tężejącym serku układamy kółka wycięte z drugiej warstwy biszkoptu.

Z drugiej warstwy biszkoptu wycinamy szklanką kółka i układamy na tężejącym serku lekko wciskając by przy krojeniu się nie odwarstwiały.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu studzimy i wylewamy na wierzch ciasta.