Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem cukinii oraz przy kwaskowymi jabłkami papierówkami. Smaki doskonale się ze sobą harmonizują. Polecam do kawki lub herbatki.

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą

Składniki:

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą

 

  • 60 dag masła
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko wiejskie
  • 150 g mąki pszennej typu 450
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • gorzka czekolada wg uznania
  • mleczna czekolada wg uznania
  • 1 żółta cukinia
  • 4 sztuki jabłek papierówek

Sposób przygotowania:

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą

1.

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą
Włożenie do miski masła, jajka, wsypanie cukrów, wlanie oleju i wsypanie soli

Do miski włożyć pokrojone masło, wsypać cukry, wbić całe jajko, wlać olej i dodać szczyptę soli, wszystko zmiksować.

2.

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą
Dosypanie mąki pszennej i proszku do pieczenia

Do zmiksowanej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.

3.

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą
Dosypanie ciemnego kakao i kawy rozpuszczalnej

Następnie dosypać kawę i kakao, cały czas miksować.

4.

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą
Pokrojenie kawałki czekolad i wymieszanie łopatką

Gorzką i mleczną czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać łopatką.

5.

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do masy. Ponownie wymieszać łopatką.

6.

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą

Ciasto przełożyć na małą blaszkę ( 24 x 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Papierówki obrać i pokroić w dużą kostkę, położyć na cieście.

7.

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 45 minut.

8.

Ciasto cukiniowo - papierówkowe z czekoladą

Wystudzić na kratce. Smacznego !