Sposób przygotowania:
Babeczki do koszyczka
Drożdże rozcieramy z mlekiem, łyżką mąki i cukru, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały, cukier waniliowy, jajko oraz zaczyn, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy rodzynki i roztopione masło.
Ucieramy do momentu aż ciasto wchłonie masło, odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Foremki do babeczek natłuszczamy olejem, wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, odstawiamy do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone babeczki polewamy roztopiona polewą.
Ucieramy do momentu aż ciasto wchłonie masło, odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Foremki do babeczek natłuszczamy olejem, wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, odstawiamy do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone babeczki polewamy roztopiona polewą.