Sposób przygotowania:
Mazurek migdałowy z masą kukułkaPrzesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, przekładamy na blat.
Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka i sól.
Łączymy składniki siekając nożem , a następnie delikatnie i krótko zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia,
Formujemy prostokąt, i lekko podnosimy mu brzegami.
Zostawiamy sobie kawałek ciasta, aby zrobić palemkę lub inny wzorek wedle upodobania.
ciasto migdałowe i zdobienie
Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, łączymy siekając nożem i dodając pokrojone w kostkę masło i sól. Następnie delikatnie i krótko zagniatamy ciasto, do jednolitej masy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Formujemy prostokąt, z lekko podniesionymi brzegami. Kawałek ciasta odkładamy- wystarczy kulka na dłoni, aby zrobić palemkę ozdobną jak u mnie.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut. Ma być tylko leciutko zarumienione.
Wystudzony mazurek smarujemy masą kukułka, brzegi posypujemy płatkami migdałowymi i zdobimy posypkami wedle uznania.
Smacznego!