kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Mazurek migdałowy z masą kukułka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny mazurek pachnący migdałami i smakujący jak cukierki kukułka z karmelem. Dodatek migdałów nada mu wyborny i niepowtarzalny smak.

Mazurek migdałowy z masą kukułka

Składniki:

Mazurek migdałowy z masą kukułka

na ciasto

dodatkowo

  • Masa kajmakowa o smaku krówki
  • dowolne posypki: maczek zielony, miętowe kuleczki, wiórki czekolady różowe
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Mazurek migdałowy z masą kukułka
Rozpoczęcie mazurka to wyjęcie składników na ciasto, aby miały temperaturę pokojową.



Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, przekładamy na blat.

Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka i sól.

Łączymy składniki siekając nożem , a następnie delikatnie i krótko zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji



Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia,

Formujemy prostokąt, i lekko podnosimy mu brzegami.

Zostawiamy sobie kawałek ciasta, aby zrobić palemkę lub inny wzorek wedle upodobania.

ciasto migdałowe i zdobienie

Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, łączymy siekając nożem i dodając pokrojone w kostkę masło i sól. Następnie delikatnie i krótko zagniatamy ciasto, do jednolitej masy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Formujemy prostokąt, z lekko podniesionymi brzegami. Kawałek ciasta odkładamy- wystarczy kulka na dłoni, aby zrobić palemkę ozdobną jak u mnie.

Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut. Ma być tylko leciutko zarumienione.

Wystudzony mazurek smarujemy masą kukułka, brzegi posypujemy płatkami migdałowymi i zdobimy posypkami wedle uznania.

Smacznego!