Sposób przygotowania:
Jajka faszerowane pokrzywąETAP 1
Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę.
Z białek wyjmujemy żółtka, które następnie kroimy w kostkę.
ETAP 2
Zbieramy młode listki pokrzywy
ETAP 3
Pokrzywę sparzamy gorącą wodą. Gotową dokładnie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju.
ETAP 4
Do zrumienionej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Grzyby smażymy do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ETAP 5
Do tak przygotowanych dodajemy listki pokrzywy. Całość chwilkę razem podgrzewamy dodając ser feta. Do przygotowanego farszu (po zdjęciu go z ognia) dodajemy żółtka. Całość ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Letnim farszem napełniamy białka. Przystawkę oprószamy pokrojonym szczypiorkiem i podajemy.
ajrinwu
gusia1000