Sposób przygotowania:
Babeczki chałwowe
Przygotowania zaczynamy od wysmarowania foremek masłem rozpuszczonym i obsypać bułką tartą.
Chałwę rozdrabniamy najlepiej widelcem na talerzyku.
Do miski dajemy miękkie masło ubijamy mikserem dodajemy stopniowo
cukier, i wbijamy po jednym jajku cały czas ucieramy mikserem na gładką masę. Do masy dodajemy
przesianą mąkę przez sitko wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy też , rozdrobnioną chałwę i rodzynki mieszamy już, ale bez użycia miksera. Następnie do wymieszanej masy wlewamy wodę mineralną jeszcze raz mieszamy ręcznie.
Ciasto wykładamy do foremek wysmarowanych wcześniej foremek. Wierzch babeczek lekko wyrównać.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 40 minut.
Wystudzone babeczki dekorujem polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub dowolnie według gustu.
POLECAM!!
Chałwę rozdrabniamy najlepiej widelcem na talerzyku.
Do miski dajemy miękkie masło ubijamy mikserem dodajemy stopniowo
cukier, i wbijamy po jednym jajku cały czas ucieramy mikserem na gładką masę. Do masy dodajemy
przesianą mąkę przez sitko wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy też , rozdrobnioną chałwę i rodzynki mieszamy już, ale bez użycia miksera. Następnie do wymieszanej masy wlewamy wodę mineralną jeszcze raz mieszamy ręcznie.
Ciasto wykładamy do foremek wysmarowanych wcześniej foremek. Wierzch babeczek lekko wyrównać.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 40 minut.
Wystudzone babeczki dekorujem polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub dowolnie według gustu.
POLECAM!!
BozenaMatuszczyk
gusia1000
Bo
mocsłodkości