SUPERPRZEPIS

Mazurek z granatem

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Mazurek z granatem Więcej zdjęć (5)

Słodkie i kruche ciasto z dodatkiem wybuchowego granatu to pomysł na oryginalny mazurek. Takim ciastem z pewnością zaskoczycie swoich gości.

Składniki:

Mazurek z granatem

CIASTO

  • 17 dag mąki tortowej,
  • 17 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 1 żółto.
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • 1 owoc granatu,
  • 3 białe czekolady (300 gram),
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Mazurek z granatem

ETAP 1

Mazurek z granatem
Na stolnicy umieszczamy składniki ciasta

Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. Tak przygotowane zagniatamy, by powstało jednolite ciasto.

ETAP 2

Mazurek z granatem
Przygotowaną formę wykładamy ciastem, formując ozdobny brzeg

Gotowe ciasto wałkujemy na placek o wymiarach około 27x 38 cm (nieco większy niż rozmiar blaszki). Brzegi ciasta obcinamy, a środkiem wykładamy dno tortownicy. Z powstałych resztek formujemy wałek i wykonujemy z niego ozdobną ramkę mazurka. Dodatkowo możemy wytłoczyć w niej ozdobne wzory. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

ETAP 3

Mazurek z granatem
Po upieczeniu kruche ciasto studzimy

Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 35 minut w 180°C.
Gotowe studzimy.

ETAP 4

Mazurek z granatem
Przygotowujemy płynną czekoladę

Ziarenka granatu delikatnie wyjmujemy. Jeśli przy ich wyjmowaniu ubrudzą się sokiem osuszamy je na papierowym ręczniku.
Śmietankę delikatnie podgrzewamy, po czym dodajemy do niej połamaną czekoladę. Całość rozpuszczamy.

ETAP 5

Mazurek z granatem
Na przygotowany spód wylewamy płynną czekoladę

Płynną czekoladę wylewamy na ostygnięty spód mazurka.
Gdy czekolada zagnie zastygać, posypujemy ją ziarenka granatu, tak by ziarenka delikatnie się do niej przykleiły. Całość pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady.