Sposób przygotowania:
Mazurek z granatemETAP 1
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. Tak przygotowane zagniatamy, by powstało jednolite ciasto.
ETAP 2
Gotowe ciasto wałkujemy na placek o wymiarach około 27x 38 cm (nieco większy niż rozmiar blaszki). Brzegi ciasta obcinamy, a środkiem wykładamy dno tortownicy. Z powstałych resztek formujemy wałek i wykonujemy z niego ozdobną ramkę mazurka. Dodatkowo możemy wytłoczyć w niej ozdobne wzory. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
ETAP 3
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 35 minut w 180°C.
Gotowe studzimy.
ETAP 4
Ziarenka granatu delikatnie wyjmujemy. Jeśli przy ich wyjmowaniu ubrudzą się sokiem osuszamy je na papierowym ręczniku.
Śmietankę delikatnie podgrzewamy, po czym dodajemy do niej połamaną czekoladę. Całość rozpuszczamy.
ETAP 5
Płynną czekoladę wylewamy na ostygnięty spód mazurka.
Gdy czekolada zagnie zastygać, posypujemy ją ziarenka granatu, tak by ziarenka delikatnie się do niej przykleiły. Całość pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady.
SylaUla
Justi2401
gusia1000