VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Babka wyrosła puszysta i delikatna z posmakiem ananasa… Ciekawym dodatkiem są jajeczka w koszyczkach z czekolady… Mogłyby być odrębnym dodatkiem, jednakże z babką komponują się idealnie…

Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach

 

  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • Olejek migdałowy
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g ananasa kandyzowanego
  • Polewa:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Zielony barwnik
  • Jajeczka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 30 ml oleju
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 6 skorupek
  • Żółty lukier (cukier puder + sok z cytryny + żółty barwnik)
  • Koszyczki:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g białej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach
Masło ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy mąkę i dolewamy mleko. Na końcu delikatnie wsypujemy ananasa i mieszamy łyżką. Przelewamy do formy na babkę (pojemność 2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 60 minut. Polewa: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryną i zielonym barwnikiem. Dekorujemy babkę. Przygotowujemy skorupki. W jajkach delikatnie u góry robimy otwór. Ja delikatnie nakłuwałam nożyczkami i wykałaczką. Skorupki zanurzamy w mocno osolonej wodzie na 30-40 minut. Po tym czasie stawiamy jajeczka otworem do dołu na ręczniku papierowym. Następnie do środka każdej wlewamy troszkę oleju, obracamy dokładnie, nadmiar wylewamy. Foremkę na babeczki wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ciasto na jajeczka: W jednej misce mieszamy mokre produkty (jajko, olej, sok pomarańczowy), w drugiej suche produkty (mąka, cukry, wiórki kokosowe). Suche produkty łączymy z mokrymi. Masę przelewamy do 2/3 wysokości skorupek. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do 200*C przez 15-20 minut. Studzimy i delikatnie obieramy ze skorupki. Dekorujemy żółtym lukrem. Koszyczki: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy silikonowe foremki na babeczki, wstawiamy do zamrażalki na 5-10 minut, wyjmujemy i smarujemy kolejną warstwą. Wstawiamy do zamrażalki na 60 minut. Delikatnie odrywamy od foremek, układamy jajeczka i stawiamy na babce.
Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach
Babkę pieczemy w 160*C w nagrzanym piekarniku przez 60 minut
Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach
Upieczoną studzimy i dekorujemy zielonym lukrem
Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach
Przygotowane skorupki na jajeczka osuszamy otworem do dołu
Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach
Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości skorupek, pieczemy przez 15-20 minut w 200*C