cook&love

cook&love

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Puszysty malinowy sernik z białą czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Spełnienie marzeń o idealnym serniku. Puszysty, kremowy słodki i lekko orzeźwiający za sprawą kwaśnych malin.

Puszysty malinowy sernik z białą czekoladą

Składniki:

Puszysty malinowy sernik z białą czekoladą

Spód

  • 200 g czekoladowych herbatników
  • 70 masła

Masa serowa

  • 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka (u mnie President)
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • cukier wanilinowy
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 450 g malin przetartych przez sitko (poza sezonem mogą być mrożone, trzeba je wcześniej rozmrozić)

Polewa z białej czekolady

Sposób przygotowania:

Puszysty malinowy sernik z białą czekoladą
Ciastka kruszę w pył. Masło rozpuszczam w rondlu i dodaję do pokruszonych ciastek. Ma powstać konsystencja mokrego piasku. Na dnie tortownicy układam papier do pieczenia i wykładam ciastka lekko dociskając. Podpiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 10 minut.

W tym czasie przygotowuję masę serową:

Do misy miksera wsypuję cukier wanilinowy, cukier puder i dodaję jajka. Ucieram na gładką, puszystą masę. Następnie dodaję śmietankę i ser. Łączę na jednolitą masę. Na końcu dodaję maliny i budynie śmietankowe. Ponownie miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę serową wylewam na podpieczony spód i piekę w 180 stopniach godzinę i 10 minut. Studzę w uchylonym piekarniku.

Polewa z białej czekolady:

W rondlu rozpuszczam masło, dodaję śmietankę i pokruszoną białą czekoladę. Ciągle mieszając czekam do roztopienia się czekolady.

Polewam wystudzony sernik i odstawiam do lodówki, aby polewa stężała.

Smacznego!