slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babeczki czekoladowe z kremem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne babeczki czekoladowe z pysznym kremem śmietanowo-piernikowym. Szybko i łatwo się je robi. Idealne do kawy na weekend. Polecam

Babeczki czekoladowe z kremem

Składniki:

Babeczki czekoladowe z kremem

 

  • babeczki: 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g oleju kokosowego
  • krem: 1 szkl śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 duże ciastka piernikowe
  • oraz figa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki czekoladowe z kremem
Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie do czekolady dodajemy jogurt i jajko i krótko mieszamy do połączenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy razem. Formę wykładamy silikonowymi papilotkami (lub papierowymi) i do każdej nakładamy po łyżce masy. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

Pierniki drobno kruszymy i odstawiamy.

Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy pokruszone ciastka i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy zimne babeczki wyjęte z papilotek. Na koniec dekorujemy plasterkami figi. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego