Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Babeczki czekoladowe z czekoladową polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki kakaowo-czekoladowe to prosty i szybki deser, a jednocześnie smaczny. Ładnienie udekorowane , mogą stać się prawdziwą ozdobą stołu.

Babeczki czekoladowe z czekoladową polewą

Składniki:

Babeczki czekoladowe z czekoladową polewą

 

 

  • Polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Babeczki czekoladowe z czekoladową polewą
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C.

Czekoladę do babeczek ścieramy. Masło roztapiamy.

W jednej miseczce łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, startą czekoladę. A drugiej miseczce łączymy składniki mokre : masło, mleko, jajka.

Składniki mokre miksujemy, łączymy z suchymi, miksujemy.

Foremki na babeczki natłuszczamy, posypujemy ścianki kakao. Przelewamy ciasto do foremek. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Robimy polewę : czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę, ubijamy na parze rózgą. Polewą polewamy ciastka. Do boków ciastek "przyklejamy" płatki migdałowe.

Babeczki dekorujemy - u mnie część babeczek była udekorowana borówkami i sprayem spożywczym, na inne wycisnęłam krem z bitej śmietany,mascarpone i barwnika spożywczego.

Tagi:

babeczki