Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1396]

Babeczki z wypływającą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne babeczki czekoladowe z płynnym środkiem, smakują obłędnie. Babeczki ułożone na sosie adwokatowym.

Babeczki z wypływającą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z wypływającą czekoladą

masa czekoladowa

  • gorzka czekolada- 100 g
  • masło - 50 g

 

masa jajeczna

  • jajka - 2 szt
  • żółtka - 2 szt
  • cukier -7 łyżek z czubkiem
  • mąka - 5 łyżek szczubych

dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • sos adwokat
  • masło do formy
  • kakao do oprószenia foremek

Sposób przygotowania:

Babeczki z wypływającą czekoladą
Foremki silikonowe wysmarować rozpuszczonym masłem, obsypać kakao.

Do garnuszka połamać gorzką czekoladę, dodać masło, roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.

Całe jajka wybić do miski, dodać żółtka i cukier, dokładnie zmiksować. Następnie do jajek dodać ostudzoną czekoladę z masłem, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do masy czekoladowej, ostrożnie wymieszać łyżką.

Gotowe ciasto łyżką nakładać do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.

Piec przez ok. 9 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, oczekać 3 minuty, wyjąć z foremek. Układać babeczki na talerzu, polanym sosem adwokatowym.

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego !
Babeczki z wypływającą czekoladą
Masło z czekoladą zostało rozpuszczone w kąpieli wodnej i ostudzone
Babeczki z wypływającą czekoladą
Jajka zostały wybite do miski dodane zostały żółtka i cukier
Babeczki z wypływającą czekoladą
Masa jajeczna wymieszana z czekoladą i mąką
Babeczki z wypływającą czekoladą
Foremki silikonowe wypełnione ciastem i upieczone zostały babeczki w piekarniku