jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Aroniowy sernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aroniowy sernik? Czemu nie? Smakuje pysznie, a dodatkowo przyciąga pięknym kolorem. Polecam miłośnikom serników i osobom lubiącym poznawać nowe smaki.

Aroniowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aroniowy sernik

KAKAOWY SPÓD średnica 24 cm

  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 8 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka kakao

MASA SEROWA

  • 1,2 kg sera (3 razy mielonego),
  • ¾ kostki masła,
  • 230 gram cukru pudru,
  • 7 dużych jajek,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 szklanki owoców aronii,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • Szczypta soli

POLEWA:

Sposób przygotowania:

Aroniowy sernik

ETAP 1

Aroniowy sernik
coastem wykładamy przygotowaną tortownicę

SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta. Tak przygotowane zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wałkujemy i wykładamy nim spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

ETAP 2

Aroniowy sernik
ser łączymy z aroniowym musem

SER:Aronię przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru kryształu i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną. Miękkie, jak najdokładniej miksujemy i pozostawiamy do wystudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Składniki dokładnie miksujemy.
Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.

Do zmiksowanych składników dodajemy budyń, proszek do pieczenia oraz mąkę. Tak przygotowany ser łączymy z owocowym musem.

ETAP 3

Aroniowy sernik
ubite białka łączymy z serem

Powstały aroniowy ser delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

ETAP 4

Aroniowy sernik
sernik pieczemy około godzinę

Gotową masę serowo - aroniową wykładamy na ciasto kruche. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić go na całą noc, a następnego dnia udekorować.

ETAP 5

Aroniowy sernik
białą czekoladą dekorujemy sernik

POLEWA: Z zimnego sernika ściągamy zrumienioną skórkę. Czekolady drobno siekamy.
Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy czekolady. Płynną czekoladą polewamy sernik. Gdy czekolada zastygnie można się częstować:).