Sposób przygotowania:
Aroniowy sernikETAP 1
SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta. Tak przygotowane zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wałkujemy i wykładamy nim spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
ETAP 2
SER:Aronię przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru kryształu i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną. Miękkie, jak najdokładniej miksujemy i pozostawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Składniki dokładnie miksujemy.
Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do zmiksowanych składników dodajemy budyń, proszek do pieczenia oraz mąkę. Tak przygotowany ser łączymy z owocowym musem.
ETAP 3
Powstały aroniowy ser delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
ETAP 4
Gotową masę serowo - aroniową wykładamy na ciasto kruche. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić go na całą noc, a następnego dnia udekorować.
ETAP 5
POLEWA: Z zimnego sernika ściągamy zrumienioną skórkę. Czekolady drobno siekamy.
Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy czekolady. Płynną czekoladą polewamy sernik. Gdy czekolada zastygnie można się częstować:).
SylaUla
ciasteczka