SUPERPRZEPIS

Chocolate Crinkles - popękane ciastka czekoladowe

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Chocolate Crinkles - popękane ciastka czekoladowe

Ciasteczka są niesamowicie przepyszne - mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Przypominają brownies. Ich intensywnie czekoladowy smak... kusi i kusi, że ciężko poprzestać na jednej, czy nawet trzech sztukach.

Składniki:

Chocolate Crinkles - popękane ciastka czekoladowe

Około 30 sztuk:

  • 200 g czekolady (użyłam gorzkiej)
  • 200 g mąki pszennej (około 1,5 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 100 g masła (min. 82% tłuszczu!)
  • 3 jajka (duże)
  • 110 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • cukier puder do obtaczania

Sposób przygotowania:

Chocolate Crinkles - popękane ciastka czekoladowe

Masa:

Chocolate Crinkles - popękane ciastka czekoladowe
Masa powinna być dokładnie schłodzona i nielepiąca się.

Czekoladę oraz masło roztopić w kąpieli wodnej.

Jajka ubić z cukrem i dodatkiem soli, a następnie miksując wymieszać z przestudzoną czekoladą.

Na końcu całość połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia.

Jednolitą masę wstawić do lodówki minimum 2 godziny, aby była porządnie schłodzona i nie lepiła się do dłoni.

Formowanie:

Chocolate Crinkles - popękane ciastka czekoladowe
Kulek nie spłaszczać oraz układać w dość sporych odstępach, ponieważ mocno "rozleją się" na boki.

Ze schłodzonego ciasta należy uformować kuleczki wielkością przypominające niewielki orzech włoski.

Wszystkie kulki obtoczyć w cukrze pudrze, a następnie w dużych odstępach ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Chocolate Crinkles - popękane ciastka czekoladowe
Posiadam piekarnik gazowy. Należy uważać, aby ciasteczka nie przypiekły się.

Ciastka należy piec koniecznie w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w temperaturze 170 stopni - u mnie w piekarniku gazowym.


Tagi:

ciasteczka