hania123

hania123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Babeczki halloweenowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne babeczki w dwóch smakach: waniliowe z żurawiną i białą czekoladą oraz kakaowe z dżemem pomarańczowym i polewą z gorzkiej czekolady.

Babeczki halloweenowe

Składniki:

Babeczki halloweenowe

ciasto

  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki
  • esencja waniliowa

nadzienie

  • pół szklanki mrożonej żurawiny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • kilka łyżek dżemu pomarańczowego

polewa

Sposób przygotowania:

Babeczki halloweenowe

ciasto

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki i esencję waniliową.
Oba ciasta przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami.(powinno być 5 muffinek jasnych i 5 ciemnych). Babeczki piec 20 minut w 170 stopniach. Wystudzić.

polewa

Gorzką czekoladę rozpuścić w 100 ml podgrzanej śmietanki, dokładnie wymieszać, schłodzić. Tak samo postąpić z biała czekoladą.

nadziewanie babeczek

Żurawinę podgrzewać z cukrem i wodą, aż powstanie dżem.
W babeczkach wydrążyć środki, do jasnych nałożyć dżem żurawinowy i pokryć ganachem z białej czekolady.

Babeczki kakaowe nadziać dżemem pomarańczowym i oblać ganachem z gorzkiej czekolady. Schłodzić.

Na babeczkach, lukrem królewskim namalowałam halloweenowe wzory.