Sposób przygotowania:
Babeczki halloweenoweciasto
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki i esencję waniliową.
Oba ciasta przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami.(powinno być 5 muffinek jasnych i 5 ciemnych). Babeczki piec 20 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
polewa
Gorzką czekoladę rozpuścić w 100 ml podgrzanej śmietanki, dokładnie wymieszać, schłodzić. Tak samo postąpić z biała czekoladą.
nadziewanie babeczek
Żurawinę podgrzewać z cukrem i wodą, aż powstanie dżem.
W babeczkach wydrążyć środki, do jasnych nałożyć dżem żurawinowy i pokryć ganachem z białej czekolady.
Babeczki kakaowe nadziać dżemem pomarańczowym i oblać ganachem z gorzkiej czekolady. Schłodzić.
Na babeczkach, lukrem królewskim namalowałam halloweenowe wzory.