Sposób przygotowania:
Duszki dyniowo - pistacjowe
Mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cukier-puder. Pistacje (pozbawione łupinek) mielimy na pył i również dodajemy do suchych składników. Wszystko to dokładnie mieszamy ze sobą. Do osobnego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jajko, olej oraz przecier dyniowy - i wszystko mieszamy (rozbełtujemy ;)).
Do wcześniej przygotowanych "suchych" składników dodajemy "mokre" - i znów solidnie mieszamy, aż powstanie nam jednolita, brązowa masa (nie będzie ona zwarta, ale dość gęsta; nie wodnista!). Tak przygotowane ciasto przekładamy do silikonowych foremek (u nas były to "halloweenowe" duszki, ale docelowo przepis polecam do form na muffiny).
Piekarnik rozgrzewamy do około 190 stopni C i w tej temperaturze pieczemy "duszki" przez 20 minut. Przestudzone wydobywamy z formy i lukrujemy na biało. Smacznego!
Do wcześniej przygotowanych "suchych" składników dodajemy "mokre" - i znów solidnie mieszamy, aż powstanie nam jednolita, brązowa masa (nie będzie ona zwarta, ale dość gęsta; nie wodnista!). Tak przygotowane ciasto przekładamy do silikonowych foremek (u nas były to "halloweenowe" duszki, ale docelowo przepis polecam do form na muffiny).
Piekarnik rozgrzewamy do około 190 stopni C i w tej temperaturze pieczemy "duszki" przez 20 minut. Przestudzone wydobywamy z formy i lukrujemy na biało. Smacznego!
zbysiowa
Sathi
Duszki, duszki - a do Halloween pozostaną tylko okruszki...;)