zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babeczki jagodowo cytrynowe

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zastanawiałam się czy jagody i cytryna to dobre połączenie. Okazało się, że tak.

Babeczki jagodowo cytrynowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki jagodowo cytrynowe

 

  • 1,5 szk mrożonych jagód
  • 250 g mąki pszennej typ
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 łyżki białego cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 80 ml mleka
  • 100 ml maślanki naturalnej
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Babeczki jagodowo cytrynowe
Przygotować dwie miski, foremki silikonowe i formę do muffinek. Do jednej z misek wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, oba cukry i jagody i wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko i maślankę oraz olej i sok z cytryny i wymieszać.' Następnie dodać jajka i znowu wymieszać. Do płynnych składników wsypać suche i całość wymieszać. Foremki włożyć we wgłębienia blachy i rozdzielić ciasto do foremek. Blachę z ciastem na babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut. ( Jeżeli piekarnik źle grzeje czas należy wydłużyć o 5 minut a temperaturę zwiększyć do 180 stopni ). Babeczki po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Babeczki jagodowo cytrynowe
w dwóch miskach przygotować składniki na babeczki
Babeczki jagodowo cytrynowe
połączone ciasto rozdzielić do foremek
Babeczki jagodowo cytrynowe
babeczki piec 25 minut w 175 stopniach