kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babeczki kajmakowe o smaku kukułki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne babeczki. Ciasto przygotowałam z kajmakiem kukułkowym. Babeczki są wilgotne i lekko słodkie z wyczuwalną nutą alkoholu. Polecam.

Babeczki kajmakowe o smaku kukułki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki kajmakowe o smaku kukułki

 

  • 4 łyżki z dużym czubkiem masy krówkowej o smaku kukułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 6 płaskich łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • silikonowe foremki
  • blaszka
  • 1 op polewy deserowej do ciasta
  • posypka biała do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki kajmakowe o smaku kukułki
Do miski wkładamy wybite jajko, kajmak i wlewamy olej, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto nabieramy łyżką i przekładamy po 2 łyżki ciasta do każdej silikonowej foremki. Foremki z ciastem ustawiamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek.

Ostudzone polewamy polewą i dekorujemy posypką.
Babeczki kajmakowe o smaku kukułki
Kajmak, jajko i olej mieszamy do połączenia.
Babeczki kajmakowe o smaku kukułki
Dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia.
Babeczki kajmakowe o smaku kukułki
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy.
Babeczki kajmakowe o smaku kukułki
Na blaszce ustawiamy silikonowe foremki z ciastem i pieczemy.