Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wielkanocna babka herbaciana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czy babka wielkanocna może być o smaku herbaty? Oczywiście, że może. Zobaczcie jaki ma piękny kolor. Wyszła mi idealna, pięknie wyrosła i cudownie pachniała herbatą i podczas pieczenia i podczas jedzenia. Taka babka zdecydowanie poprawia mi humor.

Wielkanocna babka herbaciana

Składniki:

Wielkanocna babka herbaciana

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 saszetki herbaty EARL GREY

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka herbaciana

Wykonanie ciasta:

Wielkanocna babka herbaciana
Z podanych składników wykonujemy herbaciane ciasto.

Najpierw zaparzamy mocną herbatę. Saszetki herbaty należy zalać gorącą wodą i parzyć, następnie herbatę wystudzić i dopiero z letniej wyjąć saszetki i dokładnie je odcisnąć.

Wykonanie ciasta: Masło lub margarynę należy ucierać z cukrem i cukrem waniliowy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijać po jednym jajku i nadal ucierać.

Następnie do utartych składników wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i dokładnie całość utrzeć. Na koniec do ciasta wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać.

Do pieczenia:

Wielkanocna babka herbaciana
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki.

Ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki wcześniej posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą. Piekłam w formie z kominem.

Pieczenie:

Wielkanocna babka herbaciana
Babkę pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka.

Babkę należy piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną lekko wystudzić i wyjąć ostrożnie z formy.

Podanie:

Gotową, wystudzoną babkę kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 kawałków.
Babkę piekłam w formie z kominem.