Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka herbacianaWykonanie ciasta:
Najpierw zaparzamy mocną herbatę. Saszetki herbaty należy zalać gorącą wodą i parzyć, następnie herbatę wystudzić i dopiero z letniej wyjąć saszetki i dokładnie je odcisnąć.
Wykonanie ciasta: Masło lub margarynę należy ucierać z cukrem i cukrem waniliowy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijać po jednym jajku i nadal ucierać.
Następnie do utartych składników wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i dokładnie całość utrzeć. Na koniec do ciasta wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać.
Do pieczenia:
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki wcześniej posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą. Piekłam w formie z kominem.
Pieczenie:
Babkę należy piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną lekko wystudzić i wyjąć ostrożnie z formy.
Podanie:
Gotową, wystudzoną babkę kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 kawałków.
Babkę piekłam w formie z kominem.
cherry
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)