Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1146]

Babka żurawinowa na kisielach i oleju

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zaprezentowana babka sprawdzi się przy każdej okazji, nie tylko jako przepyszny wypiek świąteczny. Każdemu poprawi humor! Jest przyjemnie żurawinowa, cudownie pachnąca i świetnie łączy się ze słodką polewą na bazie białej czekolady.

Babka żurawinowa na kisielach i oleju

Składniki:

Babka żurawinowa na kisielach i oleju

Forma o wymiarach 8,5 x 27 cm:

  • 1 szklanka oleju (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru (około 150g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej (około 140g)
  • 2 kisiele o smaku żurawinowym
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie (płaska)

Dodatkowo:

Polewa:

Sposób przygotowania:

Babka żurawinowa na kisielach i oleju

Masa:

Babka żurawinowa na kisielach i oleju
Dodatek kisieli nadał ciastu nie tylko smaku, ale również polepszył jego konsystencję.

Mąkę połączyć z proszkiem kisielowym oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka i cukier utrzeć do białości i następnie stopniowo, nadal mieszając wlać olej. Wsypać składniki suche. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na końcu ostrożnie wymieszać uprzednio ubitą pianą z białek i żurawinę.

Pieczenie:

Babka żurawinowa na kisielach i oleju
Ciasto nalezy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Polewa:

Babka żurawinowa na kisielach i oleju
Babkę można też polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem.

Czekoladę roztopić i wymieszać z odrobiną mleka.

Babkę po ostudzeniu polać polewą i udekorować zgodnie z uznaniem.