ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Babeczki kruche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne kruche babeczki z bitą śmietaną i pianką.

Babeczki kruche

Składniki:

Babeczki kruche

 

  • CIASTO
  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 8 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • op. cukru waniliowego
  • odrobinę proszku do pieczenia na koniec łyżeczki
  • dżem lub marmolada
  • bita śmietana

 

  • PIANA
  • 7 białek
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. cukru kryształu
  • łyżka octu
  • czerwona galaretka

Sposób przygotowania:

Babeczki kruche
CIASTO:
Żółtka,cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką.Mąkę,proszek do pieczenia,tłuszcz posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem, wyrobić ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki,aby stężało.Następnie rozwałkować ciasto, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor.Do upieczonych babeczek nałożyć trochę winnej marmolady lub dżemu,a następnie wypełnić bitą śmietaną,dowolnym kremem lub zaparzoną pianą.

PIANA:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody.Z cukru,wody i octu ugotować,lukier ma być lejący.
Ubić sztywną pianę z białek.Dalej ubijając, dodać gorący lukier,a kiedy całość trochę przestygnie, dodać tężejącą galaretkę.Pianę nałożyć do babeczek.

Tagi:

ciasto